Спорт и училище: мисия възможна – интервю с Мартин Миланов

 мартин миланов

По повод наближаването на края на учебната година днес си говорим с Мартин Миланов, председателят на Българската Федерация по хокей на лед, който освен това е президент на Балканската Хокейна Лига и член на Управителният Съвет на Българската Федерация по кънки. Това е човекът, зад много спортни събития, които се организират в България. Той е и инициаторът на множество оздравителните промени в сферата на спорта в България.

– Здравейте, г-н Миланов! Споделяте ли мнението, че напоследък младите хора в България все повече се насочват към здравословния начин на живот?

Мартин Миланов: Да, има леко раздвижване и това ни радва. Но то е нищо в сравнение с увеличения процент на хора употребяващи алкохол, наркотици и тютюневи изделия. Здравословният начин на живот е свързан със спорта, със спортните дейности и събития, и със спортните съоръжения. Трябва във всяка градинка да има уреди за спорт, във всяко училище съблекалня и физкултурен салон, да се върнат спортните училища и т.н.

 мартин миланов

– Достатъчно ли е застъпен спорта в училищата? Колко часа спорт в училищната програма реално биха довели до по-добро здраве на подрастващите?

Мартин Миланов: Аз бих предложил някои важни реформи в спорта в училище: на първо време – да се ремонтират спортните бази в училищата (съблекални, бани, салони, дворове). Защото как децата да тренират по дънки и поли, като няма къде да се преоблекат и изкъпят след това? Двата часа физическо седмично са безобразно недостатъчни и са само отбиване на номера. На второ място, бих въвел часове по ограмотяване на децата и родителите относно здравословното хранене и изготвяне на диети с цел намаляването на наднорменото тегло у децата. Дори ако се налага, децата могат да се подлагат на ежемесечни прегледи при ортопед с цел избягване на плоскостъпие и разясняване на родителите как да избегнат дюс табана при децата им. Ограмотяването е много важно и ще спомогне в бъдеще порасналите вече деца да избегнат проблеми с изкривявания на гръбнака, болки в коленете, дископатии и куп други проблеми свързани с костите и не активния начин на живот.

 

– Интересни ли са за децата ученическите игри?

Мартин Миланов: Ученическите игри следва напълно да се реформират с добавяне на нови спортни дисциплини (индивидуални и колективни) и увеличаване на проявите и тяхното финансиране. Например, ММС да стимулира училищата, които развиват повече спортове на ученическо ниво и да задължава такива, които не го правят. Има райони в София с по 8-10 училища, в които има само един лекоатлет, участващ на Ученически игри, а други спортове, като бадминтон без нито един. Децата се увличат по спорта, когато се съревновават помежду си и придобиват спортен дух, учат се да печелят и губят.

 

Представете си да тренирате цяла година и да имате само няколко дни за изява, защото спорта който практикувате няма финансиране от държавата и федерацията натоварва родителите да плащат, което води до свиване на спортния календар. Популярните спортове са такива, защото постоянно предоставят поле за изява, всяка седмица има мачове, състезания и тн. поради големия брой желаеши и отбори.

мартин миланов

– Да кажем, че часовете за спорт в училище се увеличат, това достатъчно ли ще бъде, за да не виждаме по улиците юноши с наднормено тегло?

Мартин Миланов: Не само, много фактори трябва да се променят. Например, трябва да се вкарат треньори в училищата, които да презентират различните видове спорт, да привличат децата в техните школи в дадения спорт. В извън класната дейност да залегнат обучения за здравословно хранене, да се затворят лавките или да се редуцират стоките, които се продават там. Децата не посещават столовата защото изяждат един чипс и изпиват една газирана напитка в междучасието и не са гладни после цял ден. Всички знаем колко са вредни тези храни, а за жалост лавките в училищата са пълни с тях.

 

– Има ли скритата полза от повечето спорт в училище?

Мартин Миланов: Ученическият спорт е много важен за сформиране на двигателната култура при децата, защото ги кара да бъдат активни и да се движат повече. Освен това спортът възпитава много положителни качества у човека, които му помагат да израсте като нормален гражданин на обществото. По-натоварената спортна програма на децата в училище, ще допринесе за отклоняването на вниманието им от други вредни привички характерни за възрастта – цигари, алкохол, наркотици и др. Да не говорим, че заразен веднъж от спорта, човек го практикува за цял живот. Когато спортуваш боледуваш по-малко, отделя се хормона на щастието и се чувстваш тонизиран. Има и редица други ползи, които само ще допринесът за достоен живот на всеки човек.

18817009_10213542490896315_375509713_n

– Как смятате, съществува ли масов спорт в България?

Мартин Миланов: В момента с физическа култура и спорт в страната се занимават твърде малка част от населението, докато в развитите страни тази цифра нараства до 40-60%. Разбира се, нужно е да се увеличат спортните съоръжения в между блоковите пространства, паркове и градинки. Там са местата където деца, младежи и възрастни се срещат и спортуват заедно и най-важното имат социален контакт със спортна тематика. В момента в повечето паркове и между блокови пространства е пълно с маси и пейки, където деца, младежи и възрастни пият бира и употребяват тютюневи изделия вместо да спортуват.

 

Много важна стъпка, която трябва да се направи, е увеличаване на достъпа на децата до спорта, чрез подпомагане на клубовете и намаляване на таксата за посещение в даден спорт. Държавата да поеме част от разходите за издръжка на басейни, ледени пързалки и други спорни съоръжения, изискващи по-големи разходи.

 

– Каква реформа е наложителна в българския спорт? От къде трябва да се започне?

Мартин Миланов: Много важно е да се завърнат спортните училища с реформирана система на издръжка от страна на държавата. Спортните училища трябва да предоставят различен режим на обучение за спортистите – храна и други скъпо струващи дейности, които са непосилни за издръжка чрез обикновеното финансиране от държавата. Това е причината спортните училища да са на изчезване. Лесно би могло това да бъде променено и да се създават спортни училища или паралелки в близост до спортни комплекси (бази) развиващи повече видове спорт.

 

Освен това е нужно  завишаване на образователния контрол в Националната спортна академия и интегрирането на завършилите треньори в даден спорт в училищата. Отпускането на допълнителен треньорски щат във всяко училище би помогнало част от завършилите треньори да се реализират в спортната сфера. Самите федерации трябва да изработят система за обучение на начинаещи треньори, които да обучават деца в началните нива. Учителите по физическо възпитание не могат да преподават всички видове спортни дисциплини, би било добре треньорите да извършват дейността в училищните салони за начало и да избират деца за вече създадените им групи по клубовете с различни видове спорт. Разбира се, трябва да се обърне внимание и на университетския като се създадат Университетски игри, да има първенства с по възможност повече спортове.

 

Това са елементарни реформи, които ще доведат до засилване масовостта на спорта. А веднъж пленен от магията на спорта човек остава за цял живот с нея, дори да няма къде да тренира винаги намира начин да го прави. Нужна е инвестиция в образование, спорт и култура, за да не се търсят после пари за полиция, социални помощи и лекарства.

 

– Привърженик ли сте на така наречените „карти за спорт“, които набират популярност сред офис служителите?

Мартин Миланов: Да, разбира се, даже лично съм подписал договор с една такава и на пързалката дойдоха много нови хора, които въобще не бяха чували за хокей или че съществува пързалка „Славия“. Доста са популярни и набират скорост.

 

– София е избрана за столица на спорта на Европа за 2018г.? Ще бъдат ли изградени различни нови спортни съоръжения?

Мартин Миланов: Доколкото съм запознат – не. Титлата европейска столица на спорта не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира активния начин на живот, развитието на спортни политики, програми и активности. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Не съм видял да построят зала или ново спортно съоръжение скоро, дано не съм прав.

 

– И за финал, разкажете ни какви нови турнири по хокей предстоят? Ще участвате ли в тях като състезател, а не само като треньор? Изобщо, планирате ли скоро да сложите кънките?

Мартин Миланов: Аз кънките не съм ги свалял, дори в натовареното си ежедневие успявам да тренирам с моя клуб „Славия“ и да съм играещ треньор в отбора на ветераните „Динамо“, с който играем в Балканската аматьорска лига. Винаги съм казвал, че личния пример е много важен, затова участвам и в Държавното първенство, тренирам и малки деца на пързалката. Аз съм трето поколение спортист, на едно място не мога да седя, винаги правя нещо. Сега съм подготвил спортно лято за всички трениращи хокей на лед, като съм предвидил достатъчно тренировки, лагери, семинари, турнири и други мероприятия с цел привличане на децата към спорта. Скоро ще мога да предоставя по-конкретна информация за тези спортни събития.