Япония очаква срещата между премиера Шиндзо Абе и руския президент Владимир Путин,администрацията на САЩ в ужас.

 Японските власти обявиха, че имат големи очаквания за подобряване на двустранните отношения по време на предстоящата в петък среща между премиера Шиндзо Абе и руския президент Владимир Путин, на която най-вероятно ще бъде обсъден дългогодишния териториален спор и възможното посещение в Токио на руския лидер, съобщава The Japan Times.
Предвидената среща с продължителност три и половина часа, в руския град Сочи ще стане в края на продължаващата седмица обиколка на Абе в Европа. Преди това той ще посети Италия, Франция, Белгия, Германия и Великобритания.Посещението на премиера на Япония в Русия е насрочено за 6 ти май.
Истерия и страх царят във Вашингтон от подобряване на отношенията между Япония и Русия.
Дипломатически източници  разкриха,че японския премиер Шиндзо Абе е отхвърлил любезно иканията на Обама, да отмени посещението си в Русия,да не прави стъпки за подобряване на отношенията и да не подписва  мирен договор.
След наглите искания на Обама, японския премиер Шиндзо Абе,каза че има пълно доверие в руския президент Владимир Путин по въпроса за уреждане на териториалните спорове между Русия и Япония в интервю в корпорацията NHK: “Териториалният въпрос не е прост. Без доверие, не е възможно да се проведе диалог по този въпрос. За двете страни, решението на този проблем е съпроводен с риск. Въпреки това, ние успяхме с президента Путин да развием доверие в отношенията. Аз напълно му вярвам”,заяви японският премиер.
Той добави, че решението ще се отрази положително на развитието и на Русия и на Япония. Абе заяви, че между Русия и Япония все още не е подписан мирен договор, и “проблемът трябва да бъде решен.”
Японският премиер заяви,че очаква посещението в Русия, а също и посещение на Владимир Путин вТокио.
Американският президент Барак Обама разговарял с японския премиер Шиндзо Абе и настоял да отмени посещението си в Русия на 9 февруари по време на телефонен разговор,разпространи японската агенция Киодо.

Като основа за отмяна на визитата на Обама изтъквал различия в мненията на Русия и САЩ по сирийските и украински въпроси и не му било сега времето.
Обама е бил дипломатично отсвирен от японския премиер Шиндзо Абе.
Неприятно е вторият ти най-голям кредитор да се отдалечава от твоите политики.
От държава на излишъците, САЩ тръгна надолу по спиралата от времето на Клинтън до днешния президент, Барак Обама с дълг над 100%  от БВП.
Най-големи кредитори на САЩ са  Китай с близо 2 трилиона долара и Япония с около 1.2 трилиона долара.
В момент, когато Съединените щати водят трудна политиката на санкции срещу Русия, техния “стратегически съюзник Япония” търси начин за укрепване на дружбата с Москва, пише The Wall Street Journal.
Русия и Япония имат много общи интереси, се казва в WSJ.
Токио възнамерява да диверсифицира своите източници на нефт и газ, като Москва се стреми към нови инвестиции в глобалната криза стока.
Тази година, японския премиер възнамерява да покани Путин в Токио, за да започне процеса за разрешаване на териториалния спор за Курилските острови с Русия.
Предстоящата среща на Путин с Шиндзо Абе,ще покаже на Запада, че Русия не е в изолация.

Интерфакс:”На 6 май в Сочи, руският президент Владимир Путин ще проведе среща с японския премиер Шиндзо Абе”.
Владимир Путин и японския премиер Шиндзо Абе ще обсъдят редица въпроси, но какви изрично не се съобщава…
“Надявам се, че планираното 6 май в Сочи,работно посещение на премиера Шиндзо Абе ще насърчи разширяването на руско-японските отношения въз основа на взаимно уважение и на взаимните интереси”, каза Владимир Путин в сряда по време на церемонията за представяне на документи от чуждестранни посланици.

http://yphalachev.blogspot.bg